Life Is Us!

Négylábú segítség a legnagyobb bajban

2017. június 07. 20:00 - Lifeisus

   

 

 

 

kutya-a-bazison.jpg

 

 

Kép: The National Guard/Flickr

 

Sokan talán úgy gondolják, hogy egy terrrortámadás vagy természeti csapás után egy kutya jelenléte csak plusz problémát jelenthet az emberek számára. Nincs igazuk! Vannak olyan ebek, akiket kifejezetten arra képeztek ki, hogy az ilyen helyzetekben segítsenek a kétlábúaknak.

 

Manapság sajnos már nem lepődünk meg azon, ha egy terrortámadásról értesülünk. A terroristák egyre durvább eszközöket és helyszíneket választanak erre a célra. A World Trade Center elleni csapás viszont sokunkat ledöbbentett, és persze semmilyen pozitív élményünk sincs ezzel kapcsolatban.

Azaz nekem egyetlenegy azért van. Az, amit a Nat Geo Munkakutyák (Dogs with Jobs) című sorozata egyik epizódjában láttam. Egy Tikva nevű keeshondot ismerhettünk meg, aki az áldozatok hozzátartozóinak a fájdalmát segített enyhíteni. Ő egy krízisterápiás kutya (crisis response dog) volt. A gazdája, Cindy Ehlers alapította a Hope Animal-Assisted Crisis Response, azaz Remény - Állatokkal a Krízishelyzetben Lévőkért nevű szervezetet, amely az ilyen típusú kutyák kiképzésével foglalkozik.

A hölgy állatviselkedés szakértő, és eleinte terápiás kutyákkal dolgozott. Egy középiskolai lövöldözést követően a bear nevű keeshondja kapcsolatot tudott teremteni néhány olyan diákkal, akik azelőtt még a pszichológussal se voltak hajlandóak szóba állni. Ehlers ezután alapította meg a speciális képzéssel foglalkozó szervezetet, olvashatjuk a Nat Geo honlapján. Ma már sok kutya dolgozik a National Crisis Response Canine Program, tehát az Országos Krízisterápiás Kutya Program keretében. A súlyos bűncselekmények mellett a természeti katasztrófákat követően lehet igénybe venni a segítségüket.

A szőrös pszichológusok

 

 

four-legged-psychologist.jpg

 

 

Kép: Army Medicine/Flickr

 

Azt már sokan tapasztaltuk, hogy milyen megnyugtató érzés egy kutyust simogatni. A tudósok megállapították, hogy ez csökkenti a szívverést, a vérnyomást, és alapból a stresszt. Van három olyan készség, amely elengedhetetlen a hatékony kríziskezeléshez, írja a Social Work Today. Ezek: az empátia, az őszinteség és az elfogadás.

Aki egy kicsit is ismeri a kutyákat, pontosan tudja, hogy ők ezeknek a feltételeknek is tökéletesen megfelelnek. Az empátiát úgy fejezik ki, hogy végighallgatják az embert, mert ugye ők egész biztos nem szólnak közbe. Az őszinteség és a feltétel nélküli szeretet pedig alapból a természetük része. Ráadásul mindig megérzik, hogy kinek van szüksége rájuk. Ehklers szerint ezt onnan tudják, hogy aki fél, az egy speciális feromont bocsát ki, amelynek a szagát a kutya az ember verejtékén vagy leheletén keresztül érzékeli.

Ki a jó négylábú kríziskezelő?

 

 

kutya-a-bazison2.jpg

 

 

Kép: The National Guard/Flickr

 

Mert természetesen nem minden eb alkalmas erre a gyönyörű szép feladatra. A követelményekről remek összefoglalót olvashatunk a Barkpost nevű oldalon. A jelöltek csak terápiás kutyák lehetnek, ez gyakorlatilag az ő speciális továbbképzésük. A kutyusnak és a gazdájának egy egyéves mentorprogram keretében csatlakozniuk kell egy már képzett pároshoz, és együtt kell velük dolgozniuk. Így a tanuló eb hozzászokhat az olyan ingerekhez, mint pl. a nagy forgalom, a zaj, vagy a hirtelen mozdulatok. És meg kell tanulnia teljesíteni azt a könnyűnek tűnő feladatot is, hogy nyugodtan üljön egy-egy ember lába mellett.

A képzett négylábúak csodákat művelnek az emberekkel. Így tett pl. Chief, a német juhász is, amikor a gazdájával, Sue Sappokkal és néhány másik kutya-gazdi párossal egy kaliforniai erdőtűz idején nyújtottak segítséget a tűzoltóknak. Amikor megérkeztek hozzájuk, természetesen óriási feszültséget tapasztaltak. Az embereket teljesen kimerítette a feszített munka, ráadásul a családjuk is hiányzott nekik. Ám nemsokára az egyik férfi leheveredett a földre, és mosolyogva vakargatta Chief hasát. Hála a kutyusoknak, a tűzoltók rengeteg erőt merítettek az átlagosnál nehezebb feladatuk végzéséhez.

Mindegyik krízisterápiás páros önkéntesként végzi ezt a szép, de ugyanakkor igen kemény munkát. Persze szívesen segítenek, de Sappok érthető módon azt nyilatkozta a Nat Geonak a már említett cikkben, hogy azért jó lenne, ha soha többé nem lenne szükség ilyesmire. Ezzel maximálisan egyetértek. De hozzáteszem, hogy amíg ez nem következik be, Európában és persze nálunk is kellene dolgozzanak ilyen kutyák.              

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a posztot. Ha tetszett, szeretettel várlak a Facebookon is. Ha pedig hírlevelet szeretnél kapni, küldj egy emailt a lifeisusblog@gmail.com címre, és a tárgyba írd oda, hogy hírlevelet szeretnék.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeisus.blog.hu/api/trackback/id/tr8412566173

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Négylábú segítség a legnagyobb bajban 2017.06.07. 22:10:15

              Kép: The National Guard/Flickr   Sokan talán úgy gondolják, hogy egy terrrortámadás vagy természeti csapás után egy kutya jelenléte csak plusz problémát jelenthet az emberek számára. Nincs igazuk! Vannak olyan ebek, akiket kifej...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása