Life Is Us!

Könyvletöltő oldalak: tényleg az ördögtől valók?

2017. július 09. 22:39 - Lifeisus

Egy leendő író véleménye

         

 

 

 

 

 

ebook-reading.jpg

 

 

Kép: Pixabay

 

Mostanában több olyan posztba is belefutottam, ami ezzel a témával foglalkozik, és mivel később regényeket szeretnék írni, már csak a saját jövőm érdekében is alaposan átgondoltam ezt a kérdést. És biztos vagyok benne, hogy ha mindenki akarja, kialakulhat a nyerő-nyerő helyzet, ami egyformán jó az írónak és az olvasónak.

 

Tudjuk, sok olyan oldal van (ezek az ún. torrentoldalak – a szerk.), ahol ingyenesen férhetünk hozzá az elvileg csak pénzért kapható könyvekhez. Akár tetszik nekünk, akár nem, ezt tudomásul kell vennünk. Meg azt is, hogy ezen kívül is van még néhány módja annak, hogy az író elessen a bevételtől.

Ott van először is a könyvtár. Mert ugye akárhányan is kölcsönzik ki az adott művet, a szerzőnek ez nem hoz realizálható jövedelmet. És az sem, ha valaki megveszi ugyan a könyvet, ám a barátainak ezt már nem kell megtenniük, mert az illető szépen kölcsönadja nekik a szerzeményét. A könyvcsereoldalakon, az antikváriumokban meg a Jófogáson és társain szintén meg lehet szerezni egy-egy használt példányt.

Az én személyes kedvenceim pedig azok, akik szorgalmasan járnak a könyvesboltba, ahonnan azonban mindig üres kézzel mennek haza. Ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem olvasnak! Az általuk kiválasztott kötetet ugyanis már a boltban elolvassák. Nos, többeknek is az a véleménye, hogy az illegális letöltés olyan, mint a bolti lopás. Ha ez így van, akkor a könyvesboltban olvasgatás pedig olyan, mintha valaki mondjuk úgy csórna el egy szelet csokit, hogy még arra se venné a fáradtságot, hogy kicsempéssze az üzletből, hanem ott helyben zabálná fel.

Persze van, aki azt mondja, hogy egy író számára az itt felsoroltak egyike se olyan megalázó, mint az, amikor kemény munkája gyümölcsét valaki egy torrentoldalról szerzi be. Lehet, hogy én meg valami ufó vagyok, de amikor eldöntöttem, hogy az írással szeretnék foglalkozni, és számba vettem ezeket a lehetőségeket, egyformán zavart mindegyik. Úgy láttam, hogy ezek így együtt tökéletes csapatot alkotva képesek meggátolni, hogy megvalósuljon az álmom.

Könyveladás igény szerint

Szerencsére most már tudom, hogy ennek nem kell így történnie! Hála a netnek, láthattam az itthoninál sokkal életképesebb példát a könyvterjesztésre. Mert ugye nálunk egy könyv többnyire csak egy adott formában jelenik meg, és mindenkire azt erőltetik rá még akkor is, ha baromira drága. Ezek után nem csoda, hogy az ember ott ügyeskedik, ahol tud!

Angol nyelvterületen azonban egészen más a helyzet. Ha körülnézel mondjuk az Amazonon, ugyanazt a művet általában a következő formátumokban láthatod:

Hardcover: Ez a keményfedeles kötet, az, amelyik igazán jól mutat a könyvespolcodon. Az ára pedig igencsak borsos, pláne a mi pénztárcánkhoz viszonyítva.

Paperback: Ez a puhafedeles változat, ami jóval olcsóbb az előbbinél. Ha csupán a tartalom érdekel, a külalakot nem tartod annyira fontosnak, számodra ez a tökéletes választás.

Ezenkívül ottvannak még az e-könyvek is. Mivel látássérült vagyok, ez a nekem való formátum.

Azért ezzel a rendszerrel is vannak problémák. Bár az e-könyv alapvetően a paperback változattal azonos árban van, vagy olcsóbb annál, a frissen megjelent anyagok esetében gyakran egyáltalán nem ez a helyzet. Sokszor előfordul ugyanis, hogy az elektronikus kiadás majdnem annyiba vagy többe kerül, mint a hardcover. És ugye ilyenkor is joggal gondolhatja az olvasó, hogy jobban megéri neki fű alatt beszerezni a szóban forgó könyvet. Bár a helyzet az, hogy világ szinten a kalózkönyvek így is csak az illegális letöltések mindössze 1 százalékát teszik ki.

Amúgy viszont az alapötlet szerintem nagyon jó, mármint az, hogy mindenki megvehesse a neki tetsző változatot az igényeihez és a pénztárcájához mért formában. Nálunk is ezt kellene bevezetni persze a fent említett hibák nélkül. Ha ez egyszer majd bekövetkezik, akkor nyugodtan lehet szidni vagy akár büntetni az illegális felhasználókat.

A válaszom: Amazon

Mármint arra, hogy miképp képzelem el a jövőmet íróként. Mikor rájöttem, hogy az akarok lenni, már jól ismertem ezt a felületet. Az e-könyv olvasómmal is jó barátok lettünk. Jobban szeretem, mint a hangoskönyvet vagy a szkennelést.

 

 

kindle-reader.jpg

 

 

Kép: Pixabay

 

Úgy gondolom, hogy az Amazon a legjobb hely a leendő regényeim számára. Az említett hiányosságok csak azokat a műveket érintik, amelyeket kiadók jelentetnek meg. Ám arra is van lehetőség ezen a portálon, hogy az ember saját maga adja ki a könyvét. Az így megjelent alkotások nyilván jóval olcsóbbak a többinél, hiszen itt nem kell megfizetni a kiadó munkatársait. És ha valaki olcsón és kényelmesen hozzájuthat egy könyvhöz, akkor miért is akarna kalózpéldányt? Így már csak az a feladatom, hogy rengeteget olvassak angolul, mert ugye ez kell ahhoz, hogy folyékonyan tudjak írni ezen a nyelven.                          

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a posztot. Ha tetszett, szeretettel várlak a Facebookon is. Ha pedig hírlevelet szeretnél kapni, küldj egy emailt a lifeisusblog@gmail.com címre, és a tárgyba írd oda, hogy hírlevelet szeretnék.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeisus.blog.hu/api/trackback/id/tr3612651783

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Könyvletöltő oldalak: tényleg az ördögtől valók? 2017.07.09. 22:39:47

                        Kép: Pixabay   Csak mert mostanában több olyan posztba is belefutottam, ami ezzel a témával foglalkozik. És mivel később majd regényeket szeretnék írni, már csak a saját jövőm érdekében is alaposan átgondoltam ezt a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tehetséges ugandai buzi 2017.07.10. 10:48:26

Szerintem icipicit sánít a hasonlatod, mert ha valaki a boltban megeszik egy csokit, akkor egy csokival csökken a raktárkészlet. Viszont ha egy könyvet olvasnak el a könyvesboltban, úgy, hogy nem veszik meg, attól nem.

kerekesjani 2017.07.10. 13:14:32

Én szivesen fizetnék havidíjat egy e-könyvtár tagjaként, mint ahogy előfizető vagyok a Spotify-on, ahol elfogadható
összegért rengeteg zenét kapok.

Bobby Newmark 2017.07.10. 13:52:44

A jelenleg hatályos magyar törvények szerint a magáncélra való letöltés szerzői jog által védett termékeknek _legális_.
Tessék az Artisjusnál kopogtatni a kimaradt bevétel miatt! Ők szedik a sarcot az üres adathordozókra, amik átalánydíjban biztosítják azt, hogy a letöltéseim legálisak.

Ezen felül minden más csak felesleges szócséplés.

Ha meg már moralizálunk, akkor én meg olvasóként azt tartom "erkölcstelennek", hogy az írók azt szeretnék, hogy előre fizessem ki a könyvért az árát, amit nem kapok vissza akkor sem, ha az nem tetszett. Mondjuk a papíralapú könyvnek legalább van alternatív felhasználási módja...
Másik fele a dolognak meg az, hogy ha valamit megkaphatok a gyakorlatban ingyen is, amiért egyébként meg pénzt kérnek, akkor hülye lennék pénzt adni érte.

Haloperidol 2017.07.10. 17:49:27

köszi, aki megemlítette az Artisjust.

a laptopomért, pendrájvomért, mobiltelefonomért, üres cd-ért, dvd-ért fizetem a sarcot az artisjusnak, és soha az életben nem volt anyagi hasznom a letöltött könyvekből, filmekből, zenékből, amit szigorúan magáncélra használtam fel, magyarul otthon olvastam/néztem/hallgattam egyedül vagy a barátnőmmel.

nem tartottam felolvasásokat, nyilvános vetítéseket, nincsen kocsmám, vagy más helyem, ahol zenét sugároznék.
tökéletesen legális a letöltés Magyarországon, ha magáncélra használod fel az anyagot, ezt már bírósági ítélet is kimondja.
egyébként a jelenlegi artisjus hozzáállását jól lehet illusztrálni egy másik blogger posztjával:
greyhound.blog.hu/2009/03/06/1999_2009_artisjus_a_kurva_anyad

Lifeisus · http://lifeisus.blog.hu/ 2017.07.10. 19:43:30

@Tehetséges ugandai buzi: Csakhogy jelen esetben a tartalom megszerzéséért kellene fizetnie az olvasónak. Amúgy ezt a kajás példát a fent belinkelt egyik posztban olvastam. Én csak tovább ragoztam a dolgot.

Lifeisus · http://lifeisus.blog.hu/ 2017.07.10. 20:25:50

@Bobby Newmark: A moziban/színházban is előre ki kell fizetnünk a jegyet. Az rendben van, hogy fizetni kell egy könyvért, csak az nagyon nem mindegy, hogy mennyit kérnek el érte.

Lifeisus · http://lifeisus.blog.hu/ 2017.07.10. 20:32:34

@Haloperidol: Igaza van a posztolónak! Az biztos, hogy ez az Artisjus egy nagy szar, meg a magyar szerzői jogi rendszer is az úgy általában.

Bobby Newmark 2017.07.11. 00:04:36

@Lifeisus: Ööö, nem, az sincs rendben egyébként. Nem különösebben érdekel, hogy mennyit kérnek el érte, ha van ingyenes alternatíva, ami ráadásul kényelmesebb is.

CSAK a saját szempontjaim léteznek. Amennyire a világ leszarja azokat, pont annyira szarom le én is a világét. NEM fogok moralizálni, hogy mit illene meg mit nem, és hogy ki mennyit dolgozott vele, és hogy pénzt szeretne érte. Én meg nem szeretnék megválni a pénzemtől. Nem én tehetek róla, hogy van, ami hozzáférhető ingyen, de ha hozzáférhető, akkor bocs, de nekem az éri meg.
Ez van, ez egy kegyetlen világ, nem fogom magam moralizálással szopatni. Egyelőre az van, hogy a szórakozás ingyenes.

Tehetséges ugandai buzi 2017.07.11. 13:52:48

@Lifeisus: Na csak hogy tisztázzunk valamit: Mi egy csoki? Egy darab szénhidrát becsomagolva, ami fizikai termék, vagy pedig egy ízélmény a szádnak?

Mi egy könyv? Egy darab papírköteg, rányomtatott beűkkel, ami fizikai termék, vagy pedig egy szellemi élmény az agyadnak?

Nem lenne túl polkorrekt, ha a saját termékedet, a könyvet szellemi élménynek neveznéd, a csokit meg csak egy darab fizikai terméknek, mert még megsértődik a cukrász, aki csinálta. Még lebecsülnéd a csoki létrehozásába beleölt munkáját, amibe ő beletette a szívét, meg a lelkét. Úgy illene nevezned mindkét terméket, ami mindkettőre EGYFORMÁN igaz! Nem mondhatsz olyat, hogy az egyik ilyen, a másik meg olyan! Mert a boltban mindkettőt - a csokit is, meg a könyvet is - darabra tartja a raktárkészlet-nyilvántartó program.

A csoki fizikailag megsemmisül, ha a boltban megeszik. Az kézzelfogható hiány. Ha viszont a könyvedet olvassa el valaki a könyvesboltban ÉS utána nem veszi meg, hanem otthagyja, az nem okoz készlethiányt.

Sorry, de ebből nem fogsz tudni jól kijönni.

Be kéne látnod, hogy egy könyvet a könyvesboltban elolvasni az nem más, mint kiskapu.

Lifeisus · http://lifeisus.blog.hu/ 2017.07.11. 19:55:57

@Tehetséges ugandai buzi: A csoki csak a maga fizikai mivoltában létezhet, a tartalom viszont akkor is életképes, ha nincs papírlapokra nyomtatva. A könyvet pedig azért árulják, hogy bevételt hozzon, ami ugye elmarad, ha az ember csak úgy ingyen olvasgatja, a boltnak pedig ez is épp elég veszteséget jelent.

Tehetséges ugandai buzi 2017.07.11. 23:29:44

@Lifeisus: "...a tartalom viszont akkor is életképes, ha nincs papírlapokra nyomtatva." Ez a tény especiel igaz. Gondolok az ebook olvasókra, ott például elektronikus verzióban van. Ott nem tudod értelmezni a fizikai valóját.

De a könyvesboltban, amit példának felhoztál, ott hogy van? Jé! Ott pont papírlapokra nyomtatott, megfogható, fizikai verzióban! Paff...

Lifeisus · http://lifeisus.blog.hu/ 2017.07.12. 05:40:00

@Tehetséges ugandai buzi: Igen, "papírlapokra nyomtatott, megfogható, fizikai verzióban" amit az ember csakis a tartalom miatt vesz meg. Ezt a terjesztők is így gondolják, ezért balhéznak a torrentoldalak miatt, amelyek ugyebár bevételtől fosztják őket meg.
süti beállítások módosítása