Life Is Us!

Kutyával teljes a techvilág!

2017. július 31. 05:46 - Lifeisus

         

 

 

 

dog-and-laptop.jpg

 

 

Kép: Pexels

 

Sokan szeretnek arról beszélni, hogy a számítógépek mennyit árthatnak nekünk. Csakhogy erre a problémára van megoldás, méghozzá sokkal egyszerűbb, mint gondolnád! Szőrös, és négy lába van.

 

Nagyon jóban vagyok a számítógépekkel, erről írtam is ezen a blogon. Oké, az biztos, hogy vannak hátrányai is a gépezésnek, amelyeket azonban egy jófej kutya simán meg tud szüntetni. Hát akkor nézzük csak szép sorbanezeket az árnyoldalakat, és hogy miképp tudja őket semlegesíteni egy ilyen fantasztikus állat.

1. A techvilág egy virtuális valóságot tár elénk, és aki sokat gépezik, végül jóval otthonosabban mozog ebben a térben, mint a való életben.

Ám ha valakinek van kutyusa, még a gép mellett is kénytelen a kézzelfogható valóságban maradni, hiszen az állatnak erre mindenképpen szüksége van. Lehet, hogy szívesen heverészik a lábunk mellett, amíg mi a neten mászkálunk. Néhány országban pedig immár az ebeknek gyártott tévéműsorokat is lehet nézni. Már itthon is láthattunk ilyet az Animal Planeten.

Wikipédiáról megtudhatjuk, hogy ezeket az anyagokat kutyaviselkedés szakértők és állatorvosok segítségével fejlesztették ki. A célcsoport állítólag elégedett velük, De az is biztos, hogy a simizést nem tudják pótolni! Az Indexen azt olvashatjuk, hogy sok műsorban látható mozgó labda, vagy a mezőn szaladgáló kutya. Szőrös társainknak pedig ha tetszenek is ezek a jelenetek, valószínűleg jobban értékelik, ha nem csak a tévében nézhetik az önfeledt játékot, hanem ők maguk is részt vehetnek benne.

És az embernek is szüksége van ám a hús-vér állattal való kapcsolatra. Ha egyszer is sikerült közelebbi viszonyba kerülnöd egy kutyussal, és megismerted az ő fantasztikus lényét, ezt az élményt nem pótolhatja a legélethűbb plüss figura vagy robotkutya se.

 

 

dog-in-lap.jpg

 

 

Kép: Unsplash

 

A kutyusos történetekkel, képekkel és videókkal is ez a helyzet. Sokakhoz hasonlóan én is imádom a kutyás könyveket és filmeket, tele van a vincseszterem kutyusos képekkel, és fel tudja dobni a napomat, ha egy szép vagy éppen vicces kutyás történettel találkozom a neten. De megőrülnék, ha innentől kezdve csak ez jutna nekem, és soha többé nem lehetne saját kutyám!

2. A digitális világ sokaknak lelki problémákat okoz. Jó néhány embert stresszel az online jelenlét miatt felgyorsult élet. Sok videójáték agressziót közvetít. A net pedig tele van retusált, nem feltétlenül a rajtuk szereplő ember igazi arcát mutató képekkel. Sokan vannak, akiknek ezek a fotók a földbe döngölték az önbizalmukat.

A felelős kutyatartókat azonban nem érintik ezek a dolgok. Cesar és szerencsére sok más kutyaszakértő is azt hangsúlyozza, hogy nyugodtnak és magabiztosnak kell lennie annak, aki egy ebbel foglalkozik. Persze nem feltétlenül olyan egyszerű elérni ezt az elmeállapotot. Lehet, hogy nagyon sokat kell dolgoznod magadon ahhoz, hogy sikerüljön. Cesar a Be the Pack Leader című könyve (a könyv valamilyen rejtélyes okból magyarul nem jelent meg – a szerk.) egyik felében alaposan körbejárja ezt a témát. Aki szereti a kutyákat, az megfogadja a tanácsait, és mindent megtesz annak érdekében, hogy türelmessé és határozottá váljon. Én is emiatt kezdtem bele annak idején az önfejlesztésbe. Aztán szép lassan rájöttem, hogy a fejlődés az én érdekemet is szolgálja, nem csak a négylábú barátaimét, hiszen az élet minden területén az a jó, ha nyugodtak és magabiztosak vagyunk.

 

 

girl-and-greatdane.jpg

 

 

Kép: Pixabay

 

Ami pedig a hazug fotókat illeti, ki nem szarja le őket, ha az ember együtt lehet a világ egyik legőszintébb lényével? Merthogy minden ellenkező híresztelés ellenére a kutyák nyílt és őszinte állatok.

3. Aki sokat ül a számítógép mellett, az eltunyul.

Akkor viszont nem, ha kutya is van mellette. Vele ugyanis muszáj mozogni! Még a leglustább ebnek is szüksége van a sétára meg az új szagokra. Igencsak unalmas az élete annak a négylábúnak, aki soha nem mozdul ki otthonról.

 

 

dog-walking-on-the-street.jpg

 

 

Kép: Pexels

 

Így, ha valaki azt szeretné, hogy a kutyusa jól érezze magát a bőrében, akkor rendszeresen sétáltatja az állatot. Vagy pont fordítva? Merthogy sokak szerint igazából a kutya sétáltatja a gazdit! És ez a vicces megállapítás nem is áll olyan távol az igazságtól, hiszen a naphosszat ücsörgő kétlábúnak a mozgás ugyanolyan létfontosságú, mint négylábú társának.

A séta az alap, de még jobb, ha valamilyen más mozgásformát is végez együtt a hatlábú páros. Ez szorosabbá teszi a kettőjük kapcsolatát, és fejleszti a kutyus képességeit. Vagy akár a gazdi készségeit is. Pl. a frizbizés ilyen sport, mert az állatnak csak akkor lehet esélye ügyesen elkapni a korongot, ha a gazdája megfelelő módon hajítja el azt.

Labdázni is lehet úgy, hogy az mindkettőtöknek kihívás legyen, legalábbis nekem ez a tervem. Pillanatnyilag nincs kutyám, de azért már gyakorlok az ebeknek gyártott labdákkal. Elkapom őket a levegőben, és célba dobok velük. Nagyon élvezem ezt a játékot, de persze kutyussal lesz az igazi. Azt pedig semmiképpen se lehet rám fogni, hogy a kezemet csak a billentyűzet nyomkodására használom!

Az ember immunrendszerén is sokat javíthat egy kutya. Mert ugye vele nem lehet állandóan bent penészedni, a friss levegő pedig kifejezetten jót tesz az egészségnek. Ellenállóvá tesz a bacikkal szemben, és a hideget is jobban bírja, aki sokat van kint. Az azért nem valószínű, hogy a világ összes betegsége elől megmenekülsz, de többnyire egészségesen gépezhetsz.

4. A digitális világ elidegeníti egymástól az embereket.

A lelkiismeretes kutyásokat biztos nem! Mert ők pontosan tudják, hogy a kutyusuknak szüksége van más ebek társaságára ahhoz, hogy kiegyensúlyozott lehessen, és nyilván azokhoz az állatokhoz is tartozik egy-egy humanoid lény. Persze ez a történet azért nehéz ügy lehet. Tapasztalatból tudom, hogy nem feltétlenül olyan egyszerű összehozni azt, hogy mind a gazdik, mind a kutyáik jól kijöjjenek egymással. De azért nem lehetetlen! És ha összejön, azzal a kétlábúak és a négylábúak egyaránt jól járnak.

 

 

dog-owner-gathering.jpg

 

 

Kép: Tony Alter/Flickr

 

Van még egy ember, akivel muszáj találkoznod, ha van kutyád. Nevezetesen az állatorvos. Az oltásokat csak személyesen tudja beadni az ebnek, és akkor is látnia kell az állatot, ha megbetegszik. A netes tanácsadás ilyenkor nem fogja megoldani a problémátokat. Ha történetesen egy doki ennek az ellenkezőjét állítja, akkor óvakodj tőle!                           

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a posztot. Ha tetszett, szeretettel várlak a Facebookon is. Ha pedig hírlevelet szeretnél kapni, küldj egy emailt a lifeisusblog@gmail.com címre, és a tárgyba írd oda, hogy hírlevelet szeretnék.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeisus.blog.hu/api/trackback/id/tr5312702659

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kutyával teljes a techvilág! 2017.07.31. 05:46:12

                    Kép: Pexels   Sokan szeretnek arról beszélni, hogy a számítógépek mennyit árthatnak nekünk. Csakhogy erre a problémára van megoldás, méghozzá sokkal egyszerűbb, mint gondolnád! Szőrös, és négy lába van.   Én nagyon jób...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása