Life Is Us!

Gépek: ellenségek vagy jóbarátok?

2017. április 26. 20:00 - Lifeisus

  

 

 

 

robotfunyiro.jpg

 

 

Kép: Visualhunt

 

Erről megoszlanak a vélemények. De ha okosan használjuk őket, elérhetjük, hogy élhessünk, ne csak túléljünk.

 

Azzal nyilván nem mondok újat, hogy a gépek a mindennapjaink részét képezik, és azzal sem, hogy egyre több mindenre képesek. Érdekes találmány pl. az okoshűtő, aminek a tartalmát az ember az otthonától távol is megnézheti a telefonjával. A minden év januárjában Las Vegasban megtartott CES-re (Consumer Electronic Show, magyarul szórakoztató elektronikai show) látogatók pedig újabb és újabb robotokat ismerhetnek meg. Az idén se volt ez másképp, olvashatjuk többek között az Indexen.

Lehetett találkozni különböző háztartási munkákat végző modellekkel és oktatórobotokkal, amelyektől az ember pl. jóga vagy tajcsi gyakorlatokat tanulhat. Ezenkívül a gyerekek és az idősek társaként szolgáló modellek is megtalálhatóak voltak.

Az előbbiek pl. mesemondással tudják szórakoztatni a gyerekeket, és rengetegféle mozdulatra képesek. A szülők távolról is tudják őket irányítani, és a segítségükkel bárhol képesek szemmel tartani a csemetéiket. Az időseknek szánt legújabb modellek egyebek mellett abban segítenek, hogy figyelmeztetik őket, hogy vegyék be a gyógyszereiket, és riasztást küldenek a megfelelő helyre, ha mondjuk elesik a rájuk bízott ember. A személyes kapcsolatot megkönnyíti, hogy sok robot rendelkezik arcfelismerő szoftverrel.

Jön a csúnya, rossz világ?

Szóval a gépek egyre emberközelibbek, ami sok humanoid lényből vegyes érzéseket vált ki. Ők attól tartanak, hogy ezek az okos szerkezetek egy nap átveszik az uralmat. Lehet, hogy túl sokat nézték a Terminátor-filmeket?

 

 

t-1.jpg

 

 

Kép: Dick Thomas Johnson/Flickr

 

Mások szerint az emberi faj el fog korcsosulni az ilyen kütyük miatt, mert elkényelmesedünk, ha azok mindent megcsinálnak helyettünk. Na jó, Azért van, amivel én se értek egyet. A gyerekemet nem szívesen bíznám egy robotra, mert nem gondolom, hogy aki így nő fel, az képes lesz egészségesen szocializálódni.

Gépek a teljes életért

 

 

futuristic.jpg

 

 

Kép: Visualhunt

 

Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a gépek nagyon is hasznosak számunkra. Arról már írtam, hogy látássérültként a számítógépek milyen sokat segítenek nekem. A robotok pedig valószínűleg ugyanilyen hasznosak lesznek a mozgáskorlátozottak és az idősek számára. Pl. a National Geographic honlapján már 2007 végén olvashattunk olyan modellről, amely képes volt segíteni az embernek felkelni az ágyból, és az elődjéről, amely a tojást úgy törte fel és sütötte meg, hogy egy mesterszakács se tudta volna jobban. Az ilyen típusú robotok egyelőre fejlesztés alatt állnak, még nem tartunk ott, hogy bárki használhassa őket. Ám remélhetőleg majd egyszer nagyban megkönnyítik a rászorulók életét.

Ezzel kapcsolatban is hallottam már kritikát. Van aki szerint ez azt fogja eredményezni, hogy az emberek elmagányosodnak az ilyen gépek mellett. Én viszont első kézből tudom, hogy ez nem igaz. Inkább arról van szó, hogy sokkal jobb minőségű életet élhetünk általuk, és ez az emberi kapcsolatainkat is jobbá teheti.

Számomra sokkal felemelőbb élmény az, hogy elolvasok valamit a számítógépemmel, mintha mindent egy embertársamnak kéne felolvasnia nekem. Attól még nyugodtan beszélgethetek a szóban forgó tartalomról másokkal, mondjuk megvitathatjuk, hogy melyikünknek mi róla a véleménye. Viszont az ilyen ismeretségek nem arról szólnak, hogy függök valakitől, hanem a magam ura lehetek, és ez nagyon szuper! Szerintem inkább az a gáz, ha valaki csak a segítője révén tehet szert emberi kapcsolatokra.

Fejlődjünk szépen együtt!

Van ám más hasznuk is a gépeknek, amit viszont mindannyian élvezhetünk. Mert ugye nem egy utolsó szempont, hogy megcsinálják helyettünk a dög unalmas ún. nem szeretem melókat. A különböző termékek sorozatgyártása is ebbe a csoportba tartozik. James Redfield a Mennyei prófécia című kötettel kezdődő regénysorozatában ír egy szép új világról, ami szerinte be fog következni a Föld bolygón. Úgy gondolja, hogy egy idő után az emberiség automatizálja a különféle termékek tömeggyártását, és így képes lesz minden idejét az önfejlesztésre fordítani.

Nos, az biztos, hogy már most rengeteg robot dolgozik a gyárakban. Amúgy is nagyon sok munkát fognak gépesíteni. Jó példa erre az önvezető autó, ami előbb-utóbb kiválthatja a sofőrök munkáját. Japánban már most nagyon sok robotot alkalmaznak pl. a rizsföldeken vagy mondjuk recepciósként, írja a Tisztajövő.hu.

Ez sokaknak nem tetszik, mert attól félnek, hogy ennek előbb-utóbb tömeges munkanélküliség lesz a vége. Csak hát nem sok olyan embert ismerek, aki az ilyen egyhangú, szinte gépies melóról álmodozik. Ezt hagyjuk csak a gépekre! Amúgy meg a kreatív munkáké a jövő. Én is erre vágyom, szövegíróként szeretnék dolgozni. Most még csak a saját blogomat írom, de már pontosan tudom, és főleg érzem, hogy ez mennyivel több örömet okoz nekem, mint a jelenlegi nem túl kellemes és izgalmas melóm.

Ami az önfejlesztést illeti, ezen a téren is rengeteget köszönhetek a gépeknek. Redfield arról is ír a könyveiben, hogy csak egy nagyon kis részét használjuk ki a fizikai, pszichológiai és spirituális lehetőségeinknek. Nos, mivel a szememre távolról sem építhetek annyit, mint más, rengeteget kellett, és kell dolgoznom azon, hogy az egyéb meglévő képességeimet bontakoztassam ki. Ám esélyem se lenne ilyesmire, ha nem számíthatnék a mosógép és társai áldásos tevékenységére. Na jó, akkor talán mégis, ha személyzetet tartanék, de ez esetben meg nem lenne miből új életet kezdenem, amit pedig nagyon szeretnék.

 

 

washing-machine.png

 

 

Kép: Pixabay

 

De igazán akkor fogom látni a gépek mérhetetlen hasznát, ha anya és gazdi leszek, hiszen így majd sokkal többet tudok foglalkozni a gyerekeimmel és a kutyusommal, mintha mindent a saját két kezemmel kéne csinálnom. Persze pontosan tudom, hogy vannak olyanok is, akik szeretik a házimunkát, pl. imádnak takarítani. Lelkük rajta! A lényeg az, hogy mindannyian érezzük jól magunkat a bőrünkben, és találjuk meg a saját utunkat.  

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a posztot. Ha tetszett, szeretettel várlak a Facebookon is. Ha pedig hírlevelet szeretnél kapni, küldj egy emailt a lifeisusblog@gmail.com címre, és a tárgyba írd oda, hogy hírlevelet szeretnék.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeisus.blog.hu/api/trackback/id/tr5112452149

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gépek: ellenségek vagy jóbarátok? 2017.04.26. 21:19:26

             Kép: Visualhunt   Hát, erről megoszlanak a vélemények. De ha okosan használjuk őket, akkor elérhetjük velük, hogy élhessünk, ne csak túléljünk.   Azzal nyilván nem mondok újat, hogy a gépek a mindennapjaink részét képezik, és...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása