Life Is Us!

Vademberek között

2016. december 12. 20:00 - Lifeisus

 

 

 

 

indiansator.jpg 

 

 

Kép: Roger W/Flickr

 

De még véletlenül se vérengző, emberevő alakokra gondolj!

 

Ben Fogle már sok filmet forgatott, ám a helyzet az, hogy a neve egészen idáig ismeretlen volt számomra. Nemrég azonban a BBC Earth-ön láttam egy általa készített sorozat néhány epizódját, amelyek mély nyomot hagytak bennem. A sorozat eredeti címe Ben Fogle: New Lives int he Wild, magyarul A vademberek Ben Fogle-al címmel láthatjuk. A szereplői olyan emberek, akik feladták az addigi életüket, hogy a természetben, a civilizált világtól távol élhessenek.

Fogle igencsak változatos helyszíneken talált rájuk. Járt többek között a laoszi dzsungelben, az Északi-sark közelében, sőt, egy nálunk még nem látható epizódot Magyarországon forgatott.

Igazi vad emberek?

Sokan nyilván azt gondolják, hogy akik ilyen életet választanak, csak megrögzött embergyűlölők lehetnek. Ez azonban egy hatalmas tévedés. A sorozat szereplőinek ugyanis alapvetően semmi bajuk sincs az embertársaikkal. Általánosságban azt lehet róluk elmondani, hogy elegük lett a nyugati civilizáció rendszeréből, a munkahelyi hajtásból, a különböző elvárásoknak való megfelelésből. Gaynor, az Északi-sark mellett élő brit nő egyenesen úgy fogalmazott, hogy úgy érezte, ha nem változtat az életén, akkor megfullad!

Még csak azt se lehet mondani róluk, hogy teljesen egyedül élnek. Pl. John, a Laosz egyik szigetén élő férfi körül állandóan ott nyüzsögtek a szomszédai. Annyira, hogy én attól már tutira besokallnék! A forgatás idején huszonöt éves Justin pedig azAppalache-hegységben élt teljesen egyedül, de azért kéthetente meglátogatta a barátnője.

Napelem és vazelines tojás

 

 

napelemek.jpg

 

 

Kép: Pixabay

 

Amit viszont nélkülözniük kell, az a civilizációval járó kényelem. Mondjuk, számomra meglepő módon áram szinte mindenhol volt. Még azon a vitorláson is, amelyen Rick és a barátnője, Jasna a Csendes-óceánt járják. A pár napelemeket és szélturbinát használ ehhez.

A víz persze már egy nehezebb történet. A sorozat sok szereplőjének ezt hordania kell valahonnan. Mondjuk, Johnnak már nem, épp Fogle segítségével fektetett le egy vízvezetéket a bambuszkunyhójához. Hűtő se mindenhol van ezekben a természetközeli háztartásokban, ám embereinket ez egy kicsit se zavarja. Egy csomó olyan technikát alkalmaznak az ételek tartósításához, amelyekről nekünk fogalmunk sincs. Pl. nem gondoltam volna, hogy egy tojás három hónapig eláll, ha beborítják vazelinnel.

Mindezekre tekintettel a vadon lakói rengeteg időt töltenek olyan tevékenységekkel, amelyekhez nekünk csupán néhány mozdulatra van szükségünk. Ráadásul több epizódban is láthattunk olyat, hogy meg kellett fogni az ebédre/vacsoráravalót. És persze ezeknek az embereknek magával a természettel is folyamatosan küzdeniük kell. Van, akinek a forróság, van, akinek a fagy, másnak a vihar az állandó ellenfele.

És bármennyire távol élnek a civilizált világtól, nem tudták kizárni az életükből a pénzt, amit mindannyian különböző módon szereznek meg. Pl. John földet bérel, és gazdálkodik, Justin különféle szerszámokat készít, amelyeket aztán elad az interneten, a személyes kedvencem, Gaynor és a férje pedig alaszkai huskykat tenyésztenek, és turistákat kutyaszánoztatnak.

 

 

alaskan-huskies.jpg

 

 

Kép: star5112/Flickr

 

Extrém melók néha fejvesztés terhe mellett

Szóval az biztos, hogy embereink egy percig sem unatkoznak. És az is, hogy az életük nem egy sétagalopp. Fogle mindezt testközelből tapasztalta meg, mivel mindegyik szereplővel egy-egy hetet töltött el, és alaposan kivette a részét a mindennapi tevékenységekből.

Extrém helyzetekből pedig nem volt hiány ebben a sorozatban. Csak kapkodtam a fejemet, amikor Gaynor bejelentette, hogy ha Bennek szerencséje lesz, a faházban, ahol elszállásolta, reggelre mínusz öt foknál nem lesz hidegebb. A skóciai Rum szigeten, ahol egy családot látogatott meg, azt a feladatot kapta, hogy állítsa le a szélturbinát. Erre azért volt szükség, mert vihar közeledett, és ilyenkor esélyes, hogy a turbina propellere túl gyorsan kezd forogni, amitől kigyulladhat. A műsorvezetőnek nagyon észnél kellett lennie, hogy mondjuk le ne vágja a fejét ez a szerkezet!

De talán még ennél is vadabb feladat volt, amikor Laoszban Johnnal és a helyi lakosokkal egy házat kellett kétszáz méterrel arrébb vinniük. John fel akarta újítani a helyieknek, és az tény, hogy az eredeti helye, a rizsföld nem volt túl nyerő, mivel az esős évszak idején eléggé el tudja önteni a víz. A sorozat szereplői elégedettek voltak Fogle munkájával, örültek a segítségének. Mondjuk, kivétel ez alól Justin, aki, miután beállt hozzá kovácssegédnek, gyorsan leállította a közös akciót, mert attól tartott, hogy a műsorvezető tönkreteszi az üllőjét.

Életvezetés szakértők a vadonban

Persze Fogle mindegyik utazása során kíváncsi volt arra, hogy az emberek hogy bírják lelkileg ezt az önként vállalt, nem éppen könnyű életvitelt. A legtöbb válasz nem meglepő módon az volt, hogy nehezen. Embereink gyakran elkeserednek, ám ez általában csak rövid ideig tart. Addig, amíg ismét rácsodálkoznak azoknak a lélegzetelállító tájaknak a szépségére, amelyeket az otthonuknak választottak. Az biztos, hogy pl. gyönyörű látvány volt, amikor Rickék elhajóztak egy egész delfinraj mellett.

 

 

delfinraj.jpg

 

 

Kép: Mark Gunn/Flickr

 

Ami az összes szereplőre jellemző, az a pozitív életszemlélet. Hiába nagyon kemény az életük, nem görcsölnek amiatt, hogy másnap mi fog velük történni, és száz százalékosan képesek élvezni a szép pillanatokat.

És ha már a pillanatoknál tartunk, nagyon megmaradt bennem Gaynor egy mondata. Mivel az epizód forgatásakor még csak néhány hónapja voltak házasok a férjével, Fogle rákérdezett, hogy tartanak-e romantikus hétvégéket. A nő azt válaszolta, hogy nem, ehelyett romantikus pillanataik vannak. Annyira kevés szabadidejük van, hogy ha ilyesmi adódik, már az is óriási esemény. Ám biztosak lehetünk benne, hogy ilyenkor maximálisan kihasználják a helyzet adta lehetőséget. Ha továbbra is így állnak az élethez, akkor valószínűleg sok párral ellentétben őket nem fogják bedarálni a szürke hétköznapok. Szóval van mit tanulnunk a sorozat szereplőitől még akkor is, ha mi magunk nem akarunk a civilizációtól elzártan élni.

Remeteélet gyerekekkel?

Sokakban talán felmerül a kérdés, hogy ezek az emberek miképp állnak a gyermekneveléshez. Egyáltalán szeretnének gyereket? Nos, a Rum szigetre egy kétgyerekes család költözött. A forgatás idején tizennégy éves Davis és tizenkét éves Scarlett nagyon szerettek ott élni, sőt, a későbbi életüket is úgy képzelték el, hogy gazdálkodni fognak. Mondjuk, a barátok hiányoztak nekik még úgy is, hogy azért a neten tartották a kapcsolatot, és néha találkozni is tudtak velük. Ők egyébként már akkor se jártak iskolába, amikor a család még egy teljesen átlagos kertvárosban élt, az anyjuk tanította őket otthon.

A forgatáskor Rick és Jasna még nem foglalkoztak a gyerekgyártással, de alapvetően nem zárkóztak el tőle. Ám abban biztosak lehetünk, hogy emiatt nem fogják feladni a nomád életet. Megtudhattuk tőlük, hogy sok gyerek él hajón a családjával, és imádják ezt az életformát.

Őrültnek lenni biztos megéri!

Fogle mindvégig azt a kérdést feszegette, ami nyilván mindenkiben felmerül, hogy vajon ezek az emberek bátrak vagy őrültek? Nos, az biztos, hogy voltak olyanok, akiket az egykori környezetükben nem igazán tartottak százasnak a merész döntésük miatt. Én viszont csodálom őket, amiért ki mertek lépni a komfortzónájukból, és a nehézségek ellenére se adják fel, amibe belekezdtek.

És hogy lennék-e a helyükben? Semmi pénzért! Pl. azok után, hogy mosogatógépről álmodozom, nem díjaznám, ha mondjuk a napjaimat a házimunka töltené ki még akkor se, ha amúgy gyönyörű szép táj venne körül, ahol a levegőt harapni lehetne. Ám ennek ellenére azt hiszem, nem sokban különbözöm tőlük. Sőt, talán még náluk is őrültebb vagyok. Én ugyanis mélyen hiszek abban, hogy nem kell remetévé válnom ahhoz, hogy a saját életemet éljem. Biztos vagyok benne, hogy a civilizált világ berkein belül is meg fogom találni azt az utat, ami tényleg az enyém. És abban is, hogy ezt bárki más is megteheti.

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a posztot. Ha tetszett, szeretettel várlak a Facebookon is. Ha pedig hírlevelet szeretnél kapni, küldj egy emailt a lifeisusblog@gmail.com címre, és a tárgyba írd oda, hogy hírlevelet szeretnék.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeisus.blog.hu/api/trackback/id/tr1012037889

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vademberek között 2017.01.02. 08:00:18

              Kép: Roger W/Flickr   De még véletlenül se vérengző, emberevő alakokra gondolj!   Ben Fogle már sok filmet forgatott, ám a helyzet az, hogy a neve egészen idáig ismeretlen volt számomra. Nemrég azonban a BBC Earth-ön láttam e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása