Life Is Us!

Öt dolog, amit egy ütős sztori adhat nekünk

2017. május 17. 20:00 - Lifeisus

  

 

 

 

stories.jpg

 

 

Kép: Unsplash

 

Gyakran hallunk olyan emberekről, akiknek egy könyv vagy egy film változtatta meg az élethez való hozzáállásukat. Az segített nekik túllépni egy adott problémán, vagy abban, hogy megtalálják a helyüket a világban. Nos, az biztos, hogy egy jó történet nagyon sokat adhat nekünk még akkor is, ha nem hoz gyökeres változást.

 

1. Rengeteget tanulhatunk belőle.

Ha már a hatalmas változásoknál tartunk, az én életembe James Redfield A mennyei prófécia című könyvével kezdődő regénysorozata hozott ilyet, erről itt a blogon is írtam. Hozzájárult ahhoz, hogy magabiztosabbá és tudatosabbá váljak. Ám téved, aki azt hiszi, hogy klasszikus önsegítő könyvekről van szó. Izgalmas kalandregények ezek, amelyek főhőse egy csomót tanul a többi szereplőtől. Redfield a saját és más emberek a spirituális fejlődéssel kapcsolatos tapasztalatait foglalta össze ilyen módon. Úgy gondolta, hogy olvasóként így könnyebben be tudjuk fogadni a mondandóját, és az biztos, hogy sokunknál elérte a célját.

 

 

stories2.jpg

 

 

Kép: Unsplash

 

Ez a módszer nagyon szuper, de egyáltalán nem újdonság. Már a népmesék is erre a célra készültek, méghozzá nem a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek. A meseterápiával foglalkozó szakemberek pontosan tudják, hogy egy-egy a mesékben megjelenő kép mit jelent, erről az Olvass bele nevű portálon olvastam. Pl. a sűrű erdő a kilátástalannak tűnő élethelyzet jelképe.

2. Mást is láthatunk, mint ami nap mint nap körülöttünk van.

 

 

stories3.jpg

 

 

Kép: Pixabay

 

Pl. megismerhetünk egy csomó a miénktől teljesen eltérő élethelyzetet. Ez végül is szinte minden műre igaz, de a legjobban talán akkor érzékelhetjük, ha egy krimisorozatot nézünk, hiszen a hullák mindegyik epizódban máshonnan kerülnek elő. Így láthatunk mindenfélét a nyomornegyedtől a kacsalábon forgó villáig, és persze a legkülönbözőbb emberekkel találkozhatunk.

Olyan művek is vannak, amelyekből a régebbi történelmi korokat ismerhetjük meg. Lehet, hogy erről a kötelező olvasmányaink jutnak az eszedbe, de azokat most inkább hagyjuk. Sokakhoz hasonlóan én se igazán csíptem ezen könyvek többségét, pedig mindig is imádtam olvasni.

Mivel iskoláskoromban gyakorlatilag csak muszájból tanultam, számomra nagyon fontos szempont volt, hogy egy könyv szórakoztató legyen. Ezt szerencsére pl. Móricz Zsigmond A boldog ember című regényéről is el lehet mondani. Ez egy igaz történet, amelyben egy parasztfiú meséli el az életét, méghozzá gördülékeny stílusban és pozitív hangvételben. Imádtam, és biztos vagyok benne, hogy sokkal többbet megtudhattam belőle az XX. század eleji falusi életről, mint bármiféle szociológiai tanulmányból.

3. Elmerülhetünk egy fantáziavilágban.

 

 

stories4.jpg

 

 

Kép: Pixabay

 

Ami nagyon szuper, ha egy kicsit ki akarunk szakadni a hétköznapokból. Persze az embernek erről elsőre a mesék világa jut eszébe. Ott van pl. Aprajafalva, amit felnőttként is imádok. A Star Wars célcsoportja pedig alapból nem a gyerekekből áll. Sokan vagyunk, akik nagyon szeretjük, méghozzá a legkülönbözőbb korosztályokból. Természetesen sok olyan fantáziavilág is van, ami egy kicsit se lélekemelő, mint pl. Az éhezők viadala Panemje. De hát általában az ilyen történeteknek is megvan a maguk mondanivalója.

4. Motiválhatjuk magunkat.

 

 

stories5.jpg

 

 

Kép: Pexels

 

Ha a főhős teljesít egy megoldhatatlannak tűnő feladatot, könnyebben elhisszük, hogy nekünk is menni fog az ilyesmi. A tudósok már kiderítették, hogy ennek mi az oka. Az agyunk tükörneuronjai segítségével bele tudjuk magunkat képzelni a szereplő helyzetébe, az érzései valamennyire a sajátunkká válnak, erről a Dívány.hu egyik cikkében olvastam. Én jelenleg Harry Potter iránt érzek így. A helyzet az, hogy csak nemrég kezdtem el olvasni a róla szóló regényeket, és mivel gyakran nekem is egyedül kellett, és kell nehéz feladatokat megoldanom, könnyedén azonosulni tudok vele.

5. És persze remekül szórakozhatunk.

Ez nagyon-nagyon fontos! A fent leírtakat csak akkor tudjuk megtapasztalni, ha a cselekmény kellőképpen magával ragad minket. Gyakran csak azért ülünk le olvasni vagy filmet nézni, hogy kipihenjük magunkat. Van, aki úgy gondolja, hogy ez gáz, de szerintem abszolút rendben van. Tudat alatt így is megszerezhetjük az itt felsorolt hasznos tapasztalatokat.

Ezen a blogon is olvashatsz történeteket itt.  

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a posztot. Ha tetszett, szeretettel várlak a Facebookon is. Ha pedig hírlevelet szeretnél kapni, küldj egy emailt a lifeisusblog@gmail.com címre, és a tárgyba írd oda, hogy hírlevelet szeretnék.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeisus.blog.hu/api/trackback/id/tr2012503873

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Öt dolog, amit egy ütős sztori adhat nekünk 2018.05.28. 04:22:17

             Kép: Unsplash   Gyakran hallunk olyan emberekről, akiknek egy könyv vagy egy film változtatta meg az élethez való hozzáállásukat. Az segített nekik túllépni egy adott problémán, vagy abban, hogy megtalálják a helyüket a világban....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása