Life Is Us!

Engedelmes kutya=unalmas kutya?

2016. december 14. 20:00 - Lifeisus

 

 

 

dog-training.jpg

 

 

Kép: David Porter/Flickr

 

Van, aki szerint igen, de ne hallgass rá. Egy jól nevelt kutyával sokkal színesebb lehet a közös életetek.

 

Emlékszem, amikor az Egyik kopó, másik eb című filmben a rendmániás Scott Turner nyomozó (Tom Hanks) arra ment haza, hogy Hooch, az általa nemrég befogadott, igencsak neveletlen bordeauxi dog csatatérré változtatta a házát. Természetesen dőltem a nevetéstől, ahogy nyilván mindenki más is. John Grogan, az újságíró Marley nevű ugyancsak öntörvényű sárga labradorja igaz történetei sem voltak kevésbé mulatságosak. Olvastam a róla szóló könyvet, a filmet is láttam, és a család Cesar sorozata egyik epizódjában is szerepelt a Marleyt követő kutyájukkal.

Amikor Cesar találkozott velük, a Grogan-házaspár nevetve jegyezte meg, hogy ha Marley nem lett volna olyan, amilyen, akkor a róla szóló nagyszerű könyv sem jöhetett volna létre. Ebből az jön le az embernek, hogy a szabályokat abszolút semmibe vevő kutyák nélkül unalmasak lennének a mindennapjaink. Az biztos hogy nem lehet mellettük unatkozni, ám az élet szerintem sokkal színesebb egy engedelmes kutyus társaságában. Néhány pontban összeszedtem, miért gondolom ezt így.

1. Sokkal messzebbre juthatsz. 

Mármint nem arra gondolok, hogy sokkal több trükkre taníthatod meg a kutyusodat. A messzebbre jutást szó szerint értem. Mert ugye egy neveletlen ebbel az ember maximum a legközelebbi kutyafuttatóig mehet nap mint nap. Gazdika ugyanis nem tudhatja előre, mi vár rájuk egy idegen helyen. Ill. nagyon is tudja: katasztrófa! Aki már látott az új ingerek miatt teljesen megkergült kutyát, tudja miről beszélek.

De talán ennél is nagyobb gond, hogy a kutya-gazdi páros erre a bizonyos nagyon közeli helyre sem csak úgy simán megy, hanem az eb viszi az embert, aki a póráz végén repül. A kocsi sem feltétlenül jelent megoldást a problémára, hiszen az állat akkor meg abban csinálja a fesztivált. Akinek kertje van, mindezek tükrében gyakran odáig megy, hogy egyáltalán nem viszi a kutyust sétálni. Mindez nem csak neked lehet nagyon rossz, ha mondjuk arról álmodoztál, hogy nagyokat fogsz kirándulni a kutyusoddal. Azzal minden kutyaszakértő egyetért, hogy ezek az állatok nagyon is igénylik az új élményeket.

Egy engedelmes ebbel viszont kitárul előtted a világ. Na jó, Magyarországon azért ez nem teljesen így van, mert sajnos sok olyan hely van, ahova még a legpéldásabban viselkedő kutyákat se engedik be. Ám az biztos, hogy sokkal több helyre juthattok el, mint egy fegyelmezetlen állattal. Sokfelé kirándulhattok, és ha be akartok ülni valahova, azért van, ahol tárt karokkal várnak titeket. Ha nem tudod, hova mehettek nyugodt szívvel, nézz körül itt.

 

 

dog-in-restaurant.jpg

 

 

Kép: Jennifer/Flickr

 

2. Nyugodtan lehetsz társas lény.

És nem kell, hogy a társaságod csupán a kutyusodból álljon.

 

 

buli-kutyaval.jpg 

  

Kép: Pixabay

 

Mert akik nem tudják fegyelmezni a kutyájukat, gyakran elszigetelődnek. Cesar műsoraiban a kuncsaftok sokszor panaszkodnak, hogy a négylábú nem túl civilizált viselkedése miatt már nem mernek vendégeket hívni. Az meg ugye nem túl humánus megoldás, ha bezárod, vagy láncra vered az ebet, ha jön hozzátok valaki. Igen, lehet, hogy a te négylábú barátod a szemed fénye minden rosszasága ellenére, ám nem valószínű, hogy csupa fanatikus kutyabolonddal vagy körülvéve. Ezt nekem is nagyon nehéz volt elfogadnom, de mit csináljunk, ez van.

Persze vannak olyan alakok, akik úgy általában utálják a kutyákat, sőt, még az is lehet, hogy az összes állatot. Őket sajnos már a kutyus puszta jelenléte is zavarja, még akkor is, ha ő mintaebként viselkedik. Mások viszont valószínűleg szeretettel fordulnak a kutyusod felé, feltéve, hogy a vele való találkozás után nem kell minden cuccukat betömniük a mosógépbe, vagy rosszabb esetben a kukába, mert a neveletlen eb szétrágta azokat.

3. Nem kell választanod.

Mármint a gyereked és a kutyád között. És most nem csak arra gondolok, hogy nem lenne jó, ha az állat apró darabokra marcangolná a gyermeket. Adott esetben tud ő ezen kívül is olyasmit csinálni, ami talán egy életreelveszi a gyerkőc kedvét a kutyázástól. Gondolom, nem szeretnéd, ha az eb feldöntené őt, tönkretenné a játékait, vagy mondjuk csupa szeretetből megnyalogatná az arcát, miután megevett egy nagy kupac kakát. Viszont mondanom sem kell, hogy ha az állatka kulturáltan bánik vele, akkor ők ketten valószínűleg a legjobb barátok lesznek.

 

 

little-girl-with-dog.jpg

 

 

Kép: Jessica Romero Plasencia/Flickr

 

4. Könnyebben túlélitek a veszélyes helyzeteket.

Amelyekkel nap mint nap szemben találhatjátok magatokat. És egy engedetlen kutya mellett még a legapróbb probléma is óriásira duzzadhat. Pl. előfordulhat, hogy leejtesz valamit, amit egyáltalán nem neki szánsz. Ő azonban meg van győződve róla, hogy a világ legjobb játéka hullott a földre, neked pedig közelharcot kell vívnod, vagy kergetőznöd kell vele, hogy visszaszerezd a szóban forgó tárgyat. És persze esélyes, hogy az addigra már egy kicsit se hasonlít arra, ami kicsúszott a kezedből.

Az viszont óriási dolog, hogy ha amúgy is gáz van, nem kell még az ebedet is fegyelmezned. Jó példa erre az, ami Jan fennell kutyaviselkedés szakértővel történt. Egy szép nyári estén elindult az öt-hat kutyájával sétálni. Aztán sajnos kiderült, hogy ez az este számukra nem is volt annyira szép, mert összetalálkoztak egy méhrajjal.

 

 

bees.jpg

 

 

Kép: Pixabay

 

A méhek természetesen mindannyiukat teljesen összecsípkedték. Fennell azért valahogy elbotorkált a kocsijához, beengedte a kutyákat, és haza vezetett. Az egyik kutyust azonban olyan szinten összeszúrkálták ezek a harcias rovarok, hogy be kellett vinnie az állatkórházba. És csak amikor beszámolt az állatorvosnak a történtekről, döbbent rá, hogy nem is olyan természetes az, amit a hatalmas káosz közepette annak gondolt. Mert a kutyái, bár a méhek agyon csípték őket, ahelyett, hogy szanaszét futottak volna, fegyelmezetten mellette maradtak. Ez hatalmas teljesítmény, mivel ő az adott helyzetben egyszerűen képtelen volt rájuk figyelni.

5. Alapból minőségi életet élhettek.

Ehhez szerintem elég azt a két mondatot hozzáfűznöm, amit Fennell ír a Kutyapszichológia vagy Tanuljunk meg kutyául című könyvében, ahol egyébként a feljebb említett történet is szerepel.

Ha a gazda megválaszthatja, hogy mikor foglalkozzon a kutyával (itt arra gondol, hogy az élete nem csupán az eb által elkövetett disznóságokról szól), biztosítani tudja, hogy az így együtt töltött idő valóban eseménydús és kellemes, egyszóval minőségi legyen. Az effajta együttlétek alkalmasak igazán csak arra, hogy a kutyával mély és gyümölcsöző kapcsolatot alakíthassunk ki.

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a posztot. Ha tetszett, szeretettel várlak a Facebookon is. Ha pedig hírlevelet szeretnél kapni, küldj egy emailt a lifeisusblog@gmail.com címre, és a tárgyba írd oda, hogy hírlevelet szeretnék.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeisus.blog.hu/api/trackback/id/tr4612020993

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Engedelmes kutya=unalmas kutya? 2016.12.14. 21:46:59

          Kép: David Porter/Flickr   Van, aki szerint igen, de ne hallgass rá. Egy jól nevelt kutyával sokkal színesebb lehet a közös életetek.   Emlékszem, amikor az Egyik kopó, másik eb című filmben a rendmániás Scott Turner nyomozó (Tom...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása